Artykuły

Kapsaicyna naturalny termogenik

1 listopada 2017 0
Kapsaicyna-1200x689.jpg

Kapsaicyna obecnie wykorzystywana jest szeroko w suplementach, których działanie ukierunkowane jest na redukcje tkanki tłuszczowej. Dzięki swoim właściwościom, które wpływają głównie na podniesienie ciepłoty ciała, stanowią dodatek do preparatów termogenicznych, nasilających tempo przemiany materii w kierunku produkcji ciepła.

Należy ona do związków pochodzenia organicznego, a jej naturalnym źródłem są ostre papryczki chili. Co ciekawe, jej właściwości przeciwbólowe wykorzystywane są w celach łagodzenia stanów bólowych.

Jak działa?

Spożycie papryczki chili, która jest zasobna w kapsaicynę sprawia, że podrażnieniu ulega receptor waniloidowy, odpowiedzialny m.in. za uczucie ciepła. Działanie to powoduje, że spożywając suplement, zawierający w składzie kapsaicynę, zaczynamy odczuwać podniesiona temperatura ciała. Co więcej, efekt ten, będzie stymulował wyrzut katecholamin, takich jak: adrenalina i noradrenalina, które podobnie aktywowane są np. w silnej sytuacji stresowej.

Sytuacja ta sprawia, że nasileniu ulega tempo przemian metabolicznych w tym wspomniana wyżej lipoliza, odpowiedzialna za uwalnianie wolnych kwasów tłuszczowych do krwiobiegu.

Dodatkowo, w badaniach naukowych wykazano, że działanie kapsaicyny, posiada również właściwości wpływające na zmianę aktywności białka serca, odpowiedzialnego za metabolizm związków odżywczych i produkcję ciepła.

Inna ważną właściwością jest fakt, że kapsaicyna, blokuje dojrzewanie komórek tłuszczowych, jak i stymuluje je do apoptozy.

Inne ciekawe właściwości

Kapsaicyna wykorzystywana jest również jako element suplementów diety, aby wspomóc ich przyswajanie i trawienie. Niewielki dodatek kapsaicyny wspomaga ukrwienie tkanek żołądka, czy też dwunastnicy, nasilając krążenie krwi w tym rejonie, co wiąże się z szybszym transportem składników odżywczych.

Kapsaicyna posiada również ważną rolę w przywróceniu funkcjonowania gospodarki glukozowej. Wpływa ona na parametry wrażliwości insulinowej tkanek, co odpowiada m.in. za efektywniejsze wykorzystanie glukozy na potrzeby energetyczne. Efekt ten przyczynia się również do wsparcia w redukowaniu tłuszczu z miejsc najbardziej opornych, uzależnionych od tego, jak funkcjonuje gospodarka insulinowa, czyli tzw. “boczków”.

Kapsaicyna bywa również składnikiem maści rozgrzewających, których zadaniem jest łagodzenie lekkich stanów zapalnych, jak i odczuć bólowych np. po urazie.

Komentarze

Your email address will not be published. Required fields are marked *