Artykuły

Chrom właściwości tego pierwiastka podczas odchudzania

20 września 2017 0
newsa-1200x689.jpg

Wykorzystanie chromu w suplementacji ukierunkowanej na wsparcie w odchudzaniu ma dwa główne cele. Pierwszym z nich jest działanie, które zostało określone mianem wsparcia łagodzenia stanów ochoty na coś słodkiego, a mechanizm drugi, ma na celu wsparcie gospodarki insulinowej. Co dodatkowo przemawia za tym, aby podczas odchudzania wykorzystywać właściwości tego pierwiastka?

Łagodzenie napadów głodu

Jak zostało wspomniane we wstępie, chrom i jego odpowiedni poziom w organizmie człowieka ma za zadanie chronić nas przed efektem wilczego głodu. Nie jest to o tyle powiązane z jego właściwościami samymi w sobie, a głównie stanami niedoboru w organizmie. Osoba, u której poziom chromu drastycznie spada, zaczyna mieć ochotę na słodkie smaki, co niestety kończy się efektem podjadania. Podobnie ma się kontrola apetytu, odpowiedni poziom chromu w diecie, pozwala skuteczniej walczyć z głodem, co m.in. powiązane jest również z efektywniejszym wykorzystaniem glukozy.

Niedobory chromu w organizmie manifestują się dodatkowo podobnymi objawami, jak w przypadku hipoglikemii tj. ból głowy, niepokój, rozdrażnienie, podatność na stres. Osoby, u których poziom chromu jest niski, dodatkowo charakteryzuje permanentne zmęczenie. Skutkami długotrwałego niedoboru chromu w diecie, mogą być nasilone ryzyko wystąpienia cukrzycy, miażdżycy, czy też choroby układu krążenia.

Wsparcie dla insuliny

Działanie chromu wykazuje również silne wsparcie dla gospodarki glukozowej naszego ciała. Poprzez wspomaganie wrażliwości insulinowej tkanek i usprawnienie przenikania glukozy przez błonę komórkową, chrom sprawdza się podczas stanów obniżonej wrażliwości na insulinę. Jest to niezwykle ważne działanie, które pomaga usprawnić metabolizm osoby, której poziom tkanki tłuszczowej upośledza funkcje energetyczne ciała.  Dodatkowo efekt ten wykorzystany może zostać podczas walki z tłuszczem opornym, gromadzącym się w okolicach boczków, którego magazynowanie uzależnione jest od sprawności gospodarki insulinowej.

Efekt wspomagający wychwyt glukozy przez komórki mięśniowe, dodatkowo może być wykorzystywany podczas fazy ładowania węglowodanami, przyczyniając się do zwiększenia kompensacji glikogenu wewnątrz tkanki mięśniowej. Jest to dość istotny element diet odchudzających, które w swojej konstrukcji zakładają okresowe wspomaganie większą ilością węglowodanów w diecie.

Komentarze

Your email address will not be published. Required fields are marked *